Zöld otthonokkal a környezet védelméért

2023. január 14.Természet 650 szó3,3 perc olvasási idő
FőoldalZöld otthonokkal a környezet védelméért

Az energiatakarékosságnak számtalan előnye van, és ezek nem csak pénzben mérhetők. A környezet védelme legalább ugyanilyen fontos. Ha valaki zöld otthont hoz létre, az nemcsak pozitív légkört teremt, hanem edukációs hatása is van a környezetére, barátokra, rokonokra.

Hosszú távon sok pénzt lehet megtakarítani az energiatakarékos beruházásokkal, azonban a kezdeti átalakítások néha költségesek lehetnek. A témával kapcsolatban a Conserve Energy Future ad hasznos tanácsokat.

A környezettudatosság előnyei

A zöld otthon egyik előnye, hogy csökkennek a rezsiköltségek, így pénzt lehet megtakarítani. Csökken az ökológiai lábnyom, és másokat is ösztönözhetünk az energiatakarékosságra.

A környezettudatosság szempontjából is fontos, hogy mekkora is a ház. Egy kisebb ház ugyanis környezetbarátabb megoldást jelent, a nagyobb épületeknél a fűtés és a hűtés is többe fog kerülni. A ház berendezésekor érdemes arra figyelni, hogy energiahatékony eszközöket, gépeket vásároljon az ember. Ezek jelentős költség- és energiamegtakarítást kínálnak a teljesítmény csökkenése nélkül.

A zöld otthon építése során nagyon fontos a megfelelő szigetelés. A fűtési és hűtési költségek teszik ki az energiafogyasztás mintegy 50 százalékát. A fűtési költségeket egy programozható termosztát segítségével is lehet csökkenteni, ha télen 1 fokkal alacsonyabb, nyáron pedig 1 fokkal magasabb hőmérsékletet állítunk be, akkor akár az energiaszámla 5 százalékát is meg lehet spórolni. Az épület hőveszteségét tehát érdemes minimalizálni.

Ebben pedig nagy szerepe van annak is, hogy milyen nyílászárók vannak az épületen, azok milyen hőszigeteléssel rendelkeznek. Az árnyékolók szerepét sem lehet eléggé hangsúlyozni, egy jó minőségű redőny nagymértékben hozzájárul a szigetelés hatékonyságához, nem mellesleg gondoskodva a hangszigetelésről is, amellett, hogy fő funkcióját, az árnyékolást ellátja.

Az újra hasznosítást is érdemes megfontolni már az építkezés, felújítás fázisában. A régi fapadlók, ajtók, bútorok sokszor megmenthetők. Ezen kívül a fenntartható építőanyagok használatára is érdemes törekedni, újrahasznosított műanyagból, üvegből, visszanyert faanyagból nagyon sokféle építőanyag készül.

És az olyan természetes anyagok használata, mint a bambusz vagy a parafa szintén sok előnnyel kecsegtet. Sőt, olyan falfestékek is vannak, melyek organikusak, könnyen lebomlanak anélkül, hogy méreganyagokat bocsátanának ki.

Napelemes rendszer telepítésével szintén tiszta, zöld energiához juthat egy háztartás. Az esővízgyűjtő rendszer telepítése is sok előnnyel jár, az összegyűjtött vizet több célra is fel lehet használni később, például WC öblítésre, vagy locsolásra. Hosszú távon jelentős költségeket lehet megtakarítani a környezetbarát, LED-világítással is.

Nem csak az épületen belül, azon kívül is sokat lehet tenni a környezetbarát otthonért. Az árnyékos tereprendezés nyáron megvédi az épületek a napfénytől, télen pedig több napfényt enged a belső terekbe az ablakokon keresztül.

További bejegyzések

A legjobb életkor az idegen nyelv tanulásához

2023. április 22.|

Amikor idegen nyelvek tanulásáról van szó, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a gyerekek a legfogékonyabbak, de ez nem biztos, hogy így is van. Sőt, a felnőttként történő nyelvtanulásnak további előnyei is vannak.

Weboldalak mezőgazdasági vállalkozásoknak

2023. április 19.|

Napjainkban, amikor a digitális technológia és az internet az életünk és munkánk szinte teljes egészében jelen van, még mindig sok olyan mezőgazdasági vállalkozás van, aminek nincs saját honlapja.

Go to Top