Vegyszermentes vízkezelés medencéhez

2022. november 14.Természet 1089 szó5,5 perc olvasási idő
FőoldalVegyszermentes vízkezelés medencéhez

A vegyszermentes medence fenntartása nem könnyű feladat, bár számos módszer áll rendelkezésünkre. Mindenekelőtt meg kell győződnünk arról, hogy a választott módszer tényleg hatékony-e a medence számára. A vegyszermentes medencetisztítás számos előnnyel jár a rendszerek tisztítására használt vegyszeres módszereken túl.

A vegyszermentes medence karbantartása sokkal könnyebb, és a teljes ráfordítási költség viszonylag alacsonyabb.

A medencevíz klórozása több költséget igényel, és emellett a klórnak is több hátránya van. Kevés olyan pillanat van a nyáron, amit jobban szeretünk, mint a medencék vizébe merülni, még akkor is, ha ismerjük az ezzel járó összes problémát: vörös szemek, bőrproblémák, az úszódresszek rossz tartóssága, csak hogy párat említsünk. Szerencsére egyre több új technológia létezik, hogy lemondjunk a vegyszerekről.

Ultraibolya fertőtlenítés

Az ultraibolya fény (UV) valódi alternatívát jelent a víz fertőtlenítésére használt vegyszerekkel szemben. Ez egy olyan berendezés, amely képes a mikroorganizmusok fizikai úton történő eltávolítására a vízből kémiai termékek, például klór, algaölő szerek, sók vagy egyéb vegyszerek használata nélkül, miközben a víz tökéletes állapotban marad. Működése az UV sugárzáson alapul, ugyanakkor az alkalmazási területe is nagyon széles: úszómedencékben, fürdőkben, ivóvízkezelő üzemekben és halgazdaságokban is használják.

A Piscinaonline szerint ezzel a berendezéssel a mikroorganizmusok eltávolításra kerülnek a vízből, azonban a medence falán megtapadó egyéb mikroorganizmusok esetleges megjelenésének megakadályozása érdekében kis mennyiségű csíraölő terméket öntenek bele. Ez a vegyszerek használatának drasztikus csökkenéséhez vezet.

Működése egyszerű: amikor a fény a mikroorganizmusokat éri, elpusztítja a DNS-ben lévő kémiai kötéseket, így megakadályozza a szaporodásukat, és ennek következtében elpusztítja a gombákat, baktériumokat, vírusokat. Ez egy vegyszermentes eljárás, amely az UV-fényen kívül semmit sem ad a vízhez. Az UV-fény nem igényli a mérgező vagy maró hatású vegyi anyagok szállítását, tárolását vagy kezelését, ami előnyös az üzemeltetőknek és a környező lakosságnak.

Medencekarbantartás ózonnal

Az ózon ugyanolyan természetes elem, mint az oxigén, ráadásul a természetben fordul elő, és az idők kezdete óta létezik. A háromatomos oxigénnek is nevezett ózon egy három oxigénatomból álló molekula, amely az oxigénmolekulák szétválásakor és újra egyesülésekor jön létre. A sztratoszférában lévő ózonréteg, amely az Antarktisz felett egyre nagyobb lyuknak tűnik, valójában egy 6 mérföld vastagságú, háromatomos oxigénréteg.

Az ózonmolekula erejének kihasználása a víz fertőtlenítésére, a kórokozók és a mikroszennyező anyagok elpusztítására használható. Az ózont az orvosi rendelőkben és a jógastúdiókban is használják légtisztítóként, valamint a koronavírussal együtt újra divatba jött.

Tisztítás elektrolízissel

Az elektrolízissel történő vízkezelés nagyon egyszerű, a folyamat a következőképpen zajlik: a vizet a tisztítóberendezésbe vezetik be, majd az elektródákon is áthalad, amelyek a víz vezetőképességét kihasználva kisebb kisüléseket hajtanak végre. Így aztán a víz, amely elhagyja a kezelőberendezést, tisztán, fertőtlenítve és szennyeződésektől mentesen kerül vissza a medencébe.

Ez a kifinomult kezelés lehetővé teszi, hogy a mikroorganizmusok akár 90%-ától is megszabaduljunk, de ez azt is jelenti, hogy a 100%-os hatékonyság eléréséhez klórral kell kombinálni. Ugyanakkor érdemes tisztázni, hogy a víz elektrolízissel történő kezelését klór helyett általában oxigénnel kombinálják, mivel ez hasonló hatást fejt ki. A sóelektrolízisnek számos előnye van, először is azt mondjuk, hogy a fürdőző nem szenved szemirritációtól, viszkető bőrtől vagy más kellemetlen érzéstől, mert az ezeket a kellemetlenségeket okozó klóraminok megszűnnek.

A második előny a rendszer karbantartásában rejlik, mivel ez nagyon egyszerűvé válik, az egyetlen dolog, amit tennünk kell, az a speciális sótartályok újratöltése. Ráadásul az elektrolízissel nem szükséges semmilyen kémiai elemet kezelni, tárolni vagy adagolni. Jelentős vízmegtakarítást érhetünk el, akár a medencék teljes térfogatának 5%-át is.

Összeségében: a vegyszermentes medence mindenkinek előny

Amikor egy úszó belép a medencébe, akkor minden alkalommal szennyező anyagokat ad hozzá. Ezek a szennyeződések – izzadság, haj, vizelet, smink, naptej és más szennyeződések – klórral egyesülve klóraminokat képeznek. A beltéri medencék a zárt légkör miatt további veszélyt jelentenek. A vízben lévő illékony vegyi anyagok a vízben történő erőteljes mozgással a levegőbe kerülnek. Megfelelő szellőztető rendszer nélkül a vegyi anyagok az edzők, úszómesterek, az úszók és a többi látogató által belélegezhetők maradhatnak.

A vegyszermentes vízkezelés mellett az is nagyon fontos, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a vízben lévő szennyező anyagok mennyiségét. Az emberi bőrön található szennyeződések közel 85%-a elkerülhető a medencébe lépés előtti szappanos zuhanyozással, ami tovább segíti a medence tisztítását.

További bejegyzések

  • Kép: Seedplus Kft.

A talaj tápanyag-utánpótlása lesz a hosszú távú jóllétünk kulcsa

2022. december 8.|

A globális népességnövekedés következtében becslések szerint 2050-re akár 70 százalékkal is növelnünk kell az élelmiszertermelést. Ez azt jelenti, hogy a század első felében több élelmiszert fogunk termelni, mint az emberi civilizáció eddigi történelmében.

Go to Top