Muskátli szaporítása

2022. november 8.Mezőgazdaság 692 szó3,5 perc olvasási idő
FőoldalMuskátli szaporítása

A muskátlikat tavasszal és ősszel lehet a legkönnyebben szaporítani, amihez csak a dugványozás titkait kell elsajátítanunk. Az a csodálatos ebben, hogy megtarthatjuk az anyanövényt, ugyanakkor újabb, fiatalabb növényeket kapunk cserébe.

A legjobb időszak a kora tavasz és a késő nyár szokott lenni, de egészséges dugványokat bármikor kaphatunk. Sokan tavasszal kezdik a szaporítást, de ezek az első dugványok még a nyáron virágozni fognak, míg a későbbi dugványok eltolódnak a jövő nyárra, amiért cserébe nagyobb virágokat szoktak hozni.

A megfelelő szaporításhoz ki kell választanunk egy egészséges növényt. Keressük meg azokat a hajtásokat, amelyek egészségesnek tűnnek, és még nem virágoztak. Ha nincs más választásunk, akkor virágzó hajtásokat is használhatunk, de ez nem ajánlott. Egy tiszta szikével vagy éles késsel (a metszőolló összetörheti a hajtásokat) vágjuk le a hajtást 7,5-10 cm hosszúra. Ha a növény miniatűr, a távolság ennek a fele lesz. Az a legjobb, ha közvetlenül a levelek elágazása felett nyisszantjuk le. Ezután távolítsuk el a leveleket és az alsó hajtásokat a virágszárak tövéről. Arra figyeljünk, hogy legalább két levelet hagyjunk a tetején.

A vágás után készítsük el a muskátli új helyét

A por alapú gyökereztető hormonok nem szükségesek a muskátlikhoz, sőt, akár károsak is lehetnek a növekedésükre. Egyesek azt javasolják, hogy mártogassuk a vágást mézbe, de ez ilyen helyi legenda. Nyugodtan koncentráljunk az ültető cserepekre. Mindegyiket töltsük meg dugványkomposzttal vagy tőzegalapú komposzttal. Ha ezek nem állnak a rendelkezésünkre, készítsük el a tőzeg és a durva homok egyenlő arányú keverékét.

Nézzünk egy pontos példát. Ha a cserép mérete 7,5 cm, akkor egy darab dugványt tudunk belerakni. Egy 12,5 cm-es edényt legfeljebb öt dugványhoz használjunk.

Az Infoagro szerint, ha kiválasztottuk és megtöltöttük a cserepet, az ujjunk vagy egy ceruza segítségével lyukakat készíthetünk bele, majd óvatosan tegyük be a dugványokat. Nagyon fontos, hogy a friss növények elegendő vizet kapjanak, ezért öntözzük meg őket, hogy a komposzt nedves legyen. Az öntözésnek enyhének kell lennie, a növény nem állhat a vízben.

Az új növény elhelyezése

Helyezzük a cserepeket meleg helyre. A dugványoknak meleg helyre van szükségük a gyökeresedéshez, így a radiátor közelében tökéletesen fogják érezni magukat, bár néha egy napos ablakpárkány is elegendő. Ha nem éri közvetlen napfény, alternatívaként egy árnyékos ablakban is elhelyezhetjük őket. Ha a dugványok alacsonyabb hőmérsékleten növekednek, a hideg levegő nem jelent komoly problémát, de több időre lesz szüksége.

A gyökerek fejlődése során enyhén öntözzük meg, különösen akkor, ha a dugványokon hervadás jeleit észleljük. Általában ajánlatos a komposztot nedvesen tartani, de próbáljuk elkerülni a dugványok közvetlen locsolását. Inkább a földjét nedvesítsük be. Egyes muskátliknál a gyökerek már az első három napon belül megjelenhetnek, másoknál ez egy kicsit tovább tart, és hideg levegő esetén is hosszabb időbe telik. A tényleges növekedés a gyökerek kialakulása után következik be, ezután már átültethetjük őket az új helyükre.

További bejegyzések

Természetes illóolajok infraszaunához

2023. október 13.|

Manapság már egyre többen döntenek úgy, hogy az infraszauna jótékony hatásait az otthonukban is kiélveznék. A pozitív hatások fokozására érdemes az infraszaunában aromaterápiát is használni, ugyanis így fokozni tudjuk a szaunázás eredményességét.

A legjobb életkor az idegen nyelv tanulásához

2023. április 22.|

Amikor idegen nyelvek tanulásáról van szó, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a gyerekek a legfogékonyabbak, de ez nem biztos, hogy így is van. Sőt, a felnőttként történő nyelvtanulásnak további előnyei is vannak.

Go to Top