
Bemutatjuk a méhész szakmát: Kinek való ez a hivatás?
Ha valaki természetközeli szakmára vágyik akkor a méhészkedés ideális választás lehet számára. Pályaválasztáskor nagyon fontos, hogy valóban olyan szakirányt válasszunk ki, mely foglalkoztat bennünket, ugyanis így a hobbink lesz a munkánk.
A méhész szakmát csak akkor kell messziről elkerülnünk, ha allergiások vagyunk a méhcsípésre, hiszen csípés biztosan lesz, ez ugyanis egy olyan dolog, mely teljes mértékben hozzátartozik a méhészek mindennapjaihoz.
A méhcsípéstől azonban allergia nélkül nem is kell tartanunk, bár kellemetlen, ha megcsíp egy méh, egy idő után ebben a szakmában szinte alig veszi az ember észre. Emellett fontos elmondani, hogy a méhcsípés akár gyógyító hatású is lehet.
De nézzük, mégis mi mindennel foglalkozik egy méhész.
Milyen feladatokat lát el egy méhész?
Télen a méhészeknek kevesebb a munkájuk, ám műlépek készítése miatt ebben az időszakban sem unatkoznak. Ezt az évszakot nevezhetjük a „felkészülés évszakának” is, 3-4 hetente a méhekre elég ránézni, de aztán tavasszal eljön az ébredés ideje, amikor meg kell ejtenünk a kaptár tisztítását, majd a különböző vitaminok mellett a víz utánpótlásról is nekünk kell gondoskodnunk, emellett a leggyakoribb betegségeket is fel kell ismernünk.
Ebben az időszakban az egyik legfontosabb feladat ellenőrizni a méhcsaládokat, meg kell vizsgálni többek között azt is, hogy a méhcsaládokban van-e párosodott királynő, és hogy szükség van-e egyesítésre.
Kedvező időjárási viszonyok között a méhek március körül útra kelnek, hogy elkezdjék a virágpor gyűjtést, és jól is teszik, ugyanis ilyenkor a virágpor különösen értékes, hiszen elengedhetetlen az utódok táplálásában. Tavasszal megtörténhet a családok bővítése, és fejlesztése, majd megkezdődik fajtától függően a méz pergetése. Májusban és júniusban a legfontosabb mézünk, az akácméz pergetése történik meg.
Nyár végén az egyik legnagyobb feladat felvenni a harcot a Varroa atkák ellen, ehhez a méhész hangyasavat, illetve oxálsavat is használhat. Ahogy aztán elkezd ősszel lehűlni a levegő, megkezdődik a méhek betelelése, majd ekkor kell sort keríteni az őszi átvizsgálásra is.
Így lehetünk mi magunk is hivatásos méhészek
A méhész képzés elvégzése leginkább azok számára lehet jó döntés, akik vállalkozó, vagy őstermelőként a méhészeti termékek feldolgozásával szeretnének foglalkozni. Egy képzett méhész minden tudással rendelkezik, ami ehhez a hivatáshoz kell: tehát létrehozza a telelő fészkeket, méhcsaládokat kezel, elvégzi a szükséget gyógykezeléseket, illetve megvédi a lépkészletet a kártevőktől.
Akinek megjött a kedve ehhez a nem mindennapi, természetközeli hivatáshoz, az a Magyar Felnőttképzési Centrum keretein belül eltudja végezni a méhész képzést, amely 240 órából áll. A méhész tanfolyam végén a résztvevők egy államilag elismert tanúsítványt fognak kapni, mellyel egyénileg tudnak majd a méhész vizsgára a kijelölt vizsgahelyeken jelentkezni. A tanfolyam elvégzéséhez alapfokú iskolai végzettségre, illetve egészségügyi alkalmasságra lesz szükségünk.
További bejegyzések
Tested is a természet része – így segít a természetes fájdalomkezelés
Sokan hajlamosak vagyunk úgy gondolni a testünkre, mintha az egy különálló gépezet lenne, amit időnként szerelőhöz (vagyis orvoshoz) viszünk, ha „elromlik”. Pedig az emberi test nem gép, hanem élő, érző, alkalmazkodó rendszer, amely a természet
A természet rendje a kertben – így segít a térkő és a magaságyás a biokert kialakításában
A biokertészkedés napjaink egyik leginspirálóbb kertművelési irányzata: nemcsak egészséges zöldségeket és fűszernövényeket biztosít, de a természet ritmusát is közelebb hozza a mindennapjainkhoz. A természetközeli szemlélet ugyanakkor nem zárja ki a modern megoldásokat, sőt, a jól
Ülőmunka, tanulás, stressz: hogyan segíthet a relaxáció a szellemi teljesítményben?
Az információs társadalomban a fizikai fáradtság helyett egyre inkább a mentális kimerültség válik az első számú kihívássá. A folyamatos koncentráció, a képernyő előtt töltött órák, az iskolai vagy munkahelyi teljesítménykényszer mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az