Az élet fűszerével az egészségesebb mindennapokért

2022. november 3.Természet 449 szó2,3 perc olvasási idő
FőoldalAz élet fűszerével az egészségesebb mindennapokért

A kurkumát az élet fűszerének is nevezik, egy ősidők óta alkalmazott szer, aminek több ezer éves hagyománya van az indiai gyógyászatban, az ayurvédában. Napjainkban is a legtöbb indiai étel tartalmaz kurkumát, aminek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatását már évezredek óta ismeri az emberiség.

Kurkuma a népgyógyászatban

Az indiai népgyógyászatban ízületi fájdalmak kezelésére, emésztésserkentőként is használják, ezen kívül pedig fertőzések kezelésére és májbetegségek esetén is. A felfúvódásra és a bélgörcsökre is jó hatással van, elősegíti ugyanis a méreganyagok elégetését a belekből, csökkenti továbbá a gyomorsav termelődését. A vérkeringés javítására is használják a kínai gyógyászatban, a hatóanyagai ugyanis gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal pedig csökkentik a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

A kurkuma hatóanyaga maga a kurkumin, ami egy sárga festékanyag, ami a fűszer jellegzetes színét adja, a kurkuma illóolajai görcsoldó, nyugtató hatással rendelkeznek, így jó hatással lehetnek a gyomor, a bél és a máj működésére. Általában ízületi gyulladások és reumás panaszok kezelésére használják, de emésztési és gyomorpanaszok tüneteinek enyhítésében is pozitívak a tapasztalatok.

Fűszer vagy olaj?

A kurkumát sokféle formában fel lehet használni, ennek az évelő, lágyszárú növénynek a föld alatti részét már az ókorban is használták fűszerként, textilfestékként és parfümként is. Napjainkban leginkább fűszerként használják, igazán különleges ízt ad az ételeknek és narancssárgára színezi azokat. Illóolajként pedig szintén számos formában használható.

Az illóolajat gőz desztilláció során nyelik ki belőle, ennek fő összetevője a turmeron, az ar-turmeron és a kurkumin. Olajként használható belsőleg és külsőleg, bőrre kenve, valamint párologtatva is. Fontos, hogy mindig 100 százalékos tisztaságú, organikus illóolajat válasszunk, melyet laboratóriumban is teszteltek. A kurkuma számos formában és sokféle betegség esetén használható, nem véletlenül nevezik az élet fűszerének.

További bejegyzések

  • Kép: Seedplus Kft.

A talaj tápanyag-utánpótlása lesz a hosszú távú jóllétünk kulcsa

2022. december 8.|

A globális népességnövekedés következtében becslések szerint 2050-re akár 70 százalékkal is növelnünk kell az élelmiszertermelést. Ez azt jelenti, hogy a század első felében több élelmiszert fogunk termelni, mint az emberi civilizáció eddigi történelmében.

Go to Top