Az agrárszektorban is egyre elterjedtebbek az okos rendszerek, és az okosórák is

2023. január 12.Mezőgazdaság 636 szó3,2 perc olvasási idő
FőoldalAz agrárszektorban is egyre elterjedtebbek az okos rendszerek, és az okosórák is

Az okostelefonok mellett már az okosórák is egyre elterjedtebbek, és sokan nem is gondolnak bele, hogy a szórakozáson túl mi mindenre használhatóak. Ma már szinte nincs is olyan gazdasági szektor, ahol ne használnák ki a modern technológia nyújtotta lehetőségeket, és nincs ez másként az agrárszektorban sem.

Számos példát sorolhatnánk, hogyan segíti a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban vagy az állattartásban dolgozók életét a technológia. A gyümölcsösökben már hazánkban is alkalmaznak szüretelő robotokat, de már az sem ritka, hogy drónokat küldenek fel, hogy megnézzék, szükséges-e a gyomirtás vagy sem.

De nem kell ennyire messzire mennünk, nem is gondolnánk, hogy az okostelefonok és az okosórák is mekkora segítséget tudnak nyújtani az agrárszektorban dolgozóknak, vagy épp azoknak, akik a saját területükön, nem ipari méretben gazdálkodnak. Mivel az okosórák a mobiltelefonokkal szinkronizálhatók, így számos app és program értesítését kaphatjuk meg az okosóránk segítségével is. De lássuk, mire is gondolunk, amikor azt állítjuk, hogy a mezőgazdaságban is hasznos lehet egy okosóra?

Hogyan lehet kihasználni az okosórákat a mezőgazdaságban

Ne is menjünk annyira messze, egy általános applikáció, ami talán mindenki telefonján és okosóráján rajta van, is segíthet, ez pedig nem más, mint az időjárás figyelés/előrejelzés. Azt talán mondani sem kell, hogy az időjárás figyelése, előrejelzése mennyire fontos a mezőgazdasági munkák elvégzésében. Az okosórák a valós idejű időjárást tudják mutatni, illetve az épp aktuális előrejelzésről tájékoztatnak minket, ez pedig a mezőgazdasági munkálatok tervezésében, ütemezésében elengedhetetlen.

Hasonlóan hasznos, és mindennapi applikáció a naptár, amelyben tervezni tudunk, az okosóra pedig jelezheti számunkra, hogy adott héten milyen munkálatokra lesz szükség. Ez kicsiben, egy kiskert, kis gazdaság esetén is nagy segítség, hát, ha még nagyobb méretekre, egy nagy, ipari gazdaságra vetítjük le ezt.

Okosórákkal vezérelt lehetőségek állattartás esetén

Az időjárás előrejelzés és a naptár szinte minden okosórán, okostelefonon és tableten elérhető, viszont ezen túl is bőven találunk olyan lehetőségeket, melyek megkönnyítik az életünket az agrárszektorban. Az üvegházakban és az állattenyésztésben is használnak már okosrendszereket. Ahogyan a lakásunkban, úgy a tyúkólokban is távolról vezérelhető a fűtés vagy a világítás, a az üvegházakban pedig tervezhető és ütemezhető már az öntözés, ami így nemcsak gyors és egyszerű, de gazdaságos is.

Ezek az okos rendszerek pedig sok esetben már az okosórák segítségével is vezérelhetők, természetesen megfelelő okosóra kell hozzá, amit a mobiltelefonunkkal tudunk szinkronizálni. Az ilyen modern technológiák használatával sok időt, pénzt és energiát spórolhatunk meg, lényegében a teljes okos rendszer vezérelhetővé válhat a karunkról is, akár egy kis földterület birokosai vagyunk, akár egy nagy mezőgazdasági vállalkozást vezetünk.

További bejegyzések

A legjobb életkor az idegen nyelv tanulásához

2023. április 22.|

Amikor idegen nyelvek tanulásáról van szó, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a gyerekek a legfogékonyabbak, de ez nem biztos, hogy így is van. Sőt, a felnőttként történő nyelvtanulásnak további előnyei is vannak.

Weboldalak mezőgazdasági vállalkozásoknak

2023. április 19.|

Napjainkban, amikor a digitális technológia és az internet az életünk és munkánk szinte teljes egészében jelen van, még mindig sok olyan mezőgazdasági vállalkozás van, aminek nincs saját honlapja.

Go to Top