A zene növényekre gyakorolt hatásával kapcsolatban több kísérletet is végeztek

2023. január 13.Természet 719 szó3,6 perc olvasási idő
FőoldalA zene növényekre gyakorolt hatásával kapcsolatban több kísérletet is végeztek

Több kutatást is végeztek azzal kapcsolatban, hogy a növények hogy reagálnak a zenére. A témával kapcsolatban a Bloomscape foglalta össze a kutatási eredményeket. Mint írják, az elképzelés, miszerint a zene hatással lehet a növények növekedésére, a new age gondolkodás fénykorában vert gyökeret.

Ennek az elképzelésnek a népszerűségéhez hozzájárult az 1973-ban megjelent A növények titkos élete című könyv, ami a növények és az ember közötti fizikai, érzelmi és spirituális kapcsolatokról szól. A szerzők, Cristopher Bird és Peter Tompkins olyan tudományos tanulmányokat idéztek, melyek azt sugallták, hogy a zene nemcsak a növények növekedését segíti elő, hanem a növényeknek van egyfajta tudatossági szintjük, és képesek intelligensen reagálni az emberekre.

Az egyik legkorábbi tanulmány a témával kapcsolatban Dr. T. C. Singh botanikai tanszékvezető tanulmánya 1962-ből. Kísérlete során klasszikus zenének tette ki a növényeket és azt találta, hogy a kontrollcsoporthoz képest 20 százalékkal nőtt a növekedési ütemük és 72 százalékkal a biomasszájuk. Ezután indiai klasszikus zene szólt a hangszórókból, melynek hatása a 25-60 százalékkal több termés lett.

Az Annamalia Egyetem kutatói pedig hangszeres kísérletük során arra a következtetésre jutottak, hogy a hegedű a leghatékonyabb hangszer. Ezt vizsgálta Eugene Canby kanadai mérnök is, aki Bach hegedűszonátájának hatására 66 százalékos termésnövekedést tapasztalt búzamezőin.

Szintén 1972-ben, amikor A növények titkos élete könyv megjelent, végzett egy kísérletet Dorothy Retallack kutató, aki a növényeket egy hosszabb F-hangnak tette ki és azt találta, hogy sokkal egészségesebbek voltak, mint a kontrollcsoport.

A kutató több típusú zenével is kísérletezett, klasszikus, jazz és rock is szerepelt a kínálatban. A nyugtatóbb, klasszikus és jazz zenének kitett növények a hangszóró felé nőttek és köré is fonódtak, míg a diszharmonikus rockzenének kitett növények távolodtak a hangszórótól és a túlöntözéshez hasonló jeleket mutattak.

Ezekre a jelenségekre az egyik legjobb tudományos magyarázat az, hogy a hanghullámok rezgése hatással van a növényekre. A növények tápanyagokat, fehérjéket és organellákat szállítanak a citoplazmában, és bizonyos típusú zenék és hangok rezgése segíti ezt a folyamatot.

A természetben is így van, amikor a növények előnyösen fejlődnek a madarak énekének köszönhetően vagy az erősen szellős területek közelében. Sokan esküsznek arra, hogy növényeik jobban nőnek a zene hatására, de döntő bizonyíték erre nincs, sokan úgy vélik, hogy tudományosan hibás és megismételhetetlen kísérletekkel próbálják bizonyítani az elméleteket.

Ezekben a kísérletekben sok olyan változó van, amelyeket nem kezeltek, vagy nem vettek figyelembe, ilyen például a fény, a víz, a légnyomás és a talajviszonyok. Azt is felvetik, hogy egyszerűen lehet, hogy nem a növényeknek, hanem az azokat gondozóknak tesz jót a zene, így figyelmesebben bánnak a növényekkel. Ebben is lehet valami, hisz az, hogy az emberre milyen hatással van a zenehallgatás, már tudományosan bizonyított.

Az online rádióadók megjelenésével és a netes rádióhallgatással pedig igencsak kinyílt a világ mindenki számára. Földrajzi távolságoktól függetlenül az interneten mindenki megtalálhatja a saját stílusának megfelelő online rádióadót, műfaj és akár évtized alapján is.

További bejegyzések

A legjobb életkor az idegen nyelv tanulásához

2023. április 22.|

Amikor idegen nyelvek tanulásáról van szó, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a gyerekek a legfogékonyabbak, de ez nem biztos, hogy így is van. Sőt, a felnőttként történő nyelvtanulásnak további előnyei is vannak.

Weboldalak mezőgazdasági vállalkozásoknak

2023. április 19.|

Napjainkban, amikor a digitális technológia és az internet az életünk és munkánk szinte teljes egészében jelen van, még mindig sok olyan mezőgazdasági vállalkozás van, aminek nincs saját honlapja.

Go to Top