A világ leggyorsabb traktorja

2022. szeptember 15.Mezőgazdaság 658 szó3,3 perc olvasási idő
FőoldalA világ leggyorsabb traktorja

Az ember arról híres, hogy imád versenyezni. Ha jobban belegondolunk, akkor szinte bármiből készíthetünk egy „ki a legjobb” napot, még akkor is, ha amúgy nincs túl sok értelme. Talán így jutott el a világ oda, hogy meg akarják keresni a leggyorsabb traktort.

Amikor meghalljuk a traktor szót, akkor a gepkozvetito.hu traktorok oldalán található hatalmas járműre gondolunk, ami a földek közelében közlekedik, és általában hosszú kocsisort hagy maga után. Az bennük a legbosszantóbb, hogy nem tudnak túl gyorsan menni, bár ez teljesen érthető, hiszen a földeken nem kell száguldozniuk. De akkor mit kell érteni a világ leggyorsabb traktorján?

A Guinness-rekordok könyve tele van érdekességekkel, próbálkozásokkal és furcsaságokkal. Az emberek újabb és újabb, néha teljesen abszurd ötlettel állnak elő, csak azért, hogy ők is bekerüljenek a rekordok közé. Így született meg a száguldó traktor, ami a hatalmas súlyával megpróbálja legyőzni a fizika törvényeit, és maga mögött akarja hagyni az autópályán közlekedő személygépkocsikat is. Legelőször a Lamborghini ért el 140 km/órás sebességet, ami már szépnek mondható, viszont a mérnökök nem érték be ennyivel.

Az első próbálkozások

2019-ben többször is próbálkoztak a rekordokkal. Ennek az lett a vége, hogy sokszor még a 140-es sebességet sem érték el, azonban végre megtörtént a várva várt eredmény, ugyanis a mutatók egészen a 166 km/óráig kúsztak fel. Ez viszont azt mutatta, hogy a csúcs nagyon nehezen dől meg, tehát egy kis változtatásra lesz szükség. A mérnökök visszavonultak, még jobban átgondolták a traktor tulajdonságait, és egy sor módosítást hajtottak végre rajta. Csökkentettek a súlyán, és mondhatni, hogy egy kicsit futurisztikus traktort készítettek, ami a Fastrac nevet kapta. Ez a sárga-fekete traktor most újra a rajthoz állt, de ez már a Guinness munkatársai előtt történt.

Megdőlnek az új rekordok

2019 őszén Guy Martin pilóta elfoglaltat a Fastrac vezetőfülkéjét. Arra számított, hogy olyan sebességeket fog elérni, amit azelőtt senki sem látott. Ehhez viszont olyan alkatrészektől kellett megszabadulniuk, mint például a féktől, így a mutatvány nem volt veszélytelen. A megálláshoz egy ejtőernyőhöz hasonlító szerkezetet használtak, amivel Martin tökéletesen tisztában volt. Teljesen érthető, hogy az izgalmak egyre fokozódtak.

Az Elvington reptéren mindenki az eseményt figyelte, amikor a csíkos traktor beindította a motorokat. Az öttonnás szépségben felbőgött az 1000 lóerőt motor, majd szinte kilőtte magát. És ekkor megtörtént a csoda! A traktor 217,57 km/órás átlagsebességet produkált, ami azt jelenti, hogy a pálya bizonyos szakaszain elérte a 247 km/órát!

Ha egy kicsit belegondolunk, akkor ezek a számok az autókat is lenyomják, tehát igazán felemelő érzés lehetett elérni az új rekordot. A tuningolást a Forma 1 csapat készítette, és mára biztosan állíthatjuk, hogy jó munkát végeztek. Az öt tonna, az 1000 lóerő, a 7,2 literes dízelmotor és a 2500 Nm nyomaték ledöntötte a nézőket, és joggal került be a rekordok könyvébe. Már csak az a kérdés, hogy vajon ki lesz a következő, aki átlépi ezt a sebességet.

További bejegyzések

Bemutatjuk a méhész szakmát: Kinek való ez a hivatás?

2023. december 2.|

Ha valaki természetközeli szakmára vágyik akkor a méhészkedés ideális választás lehet számára. Pályaválasztáskor nagyon fontos, hogy valóban olyan szakirányt válasszunk ki, mely foglalkoztat bennünket, ugyanis így a hobbink lesz a munkánk.

Go to Top