A videojátékokkal kapcsolatos veszélyek

2022. november 4.Edukáció 460 szó2,4 perc olvasási idő
FőoldalA videojátékokkal kapcsolatos veszélyek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a játékkal kapcsolatos problémákat mentális patológiaként ismeri el. Ma már mindenki tudja, hogy ez a fajta szórakozás egyre több időt vesz el a fiatalok és az idősek mindennapjaiból, főleg, ha arra gondolunk, hogy az interneten keresztül közvetíteni is lehet a játékidőt.

Különösen most, hogy olyan könnyű online hozzáférni a játékokhoz és a platformokhoz a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy egyszerű időtöltésből komoly függőségi és elszigetelődési problémává válhat.

A feltörekvő streamelők jellemzően a közönségépítés könyörtelen nyomásának vannak kitéve. Minden alkalommal, amikor elhagyják a számítógépüket, azt kockáztatják, hogy követőik más csatornára váltanak. Az ebből adódó életmód gyakran egészségtelen, hosszú ülőmunkát és kevés alvást igényel.

Néhány játékos egészségtelen ételekkel, koffeinnel és alkohollal táplálkozik, ami pár hónap vagy pár év alatt meg szokta hozni a gyümölcsét. Sajnos nem egy haláleset történt az utóbbi években, úgyhogy jobban járunk, ha megtaláljuk az arany középutat.

A veszély tünetei és néhány megoldás

Fontos tisztázni, hogy nem mindenki, aki videojátékokat élvez, szenved valamilyen rendellenességben. A szélsőséges használat azonban a személyes, családi, szociális vagy oktatási funkciók romlásához vezethet. Néhány kulcs a probléma felismeréséhez:

  • Heti 25-30 órát meghaladó munkaidő (játék).
  • Ellenállhatatlan játékszükséglet és düh, ha ez nem valósul meg.
  • A tanulmányi teljesítmény csökkenése.
  • Semmilyen más téma nem köti le az érdeklődését.
  • Nehézséget okoz az alvás bepótlása.

A megoldást mindenképpen az egyensúly jelenti, amibe beletartozik a megfelelő étkezés és a rendszeres testmozgás. Egyesek emellett a vitaminokra esküdnek, növényi kivonatból készült étrend-kiegészítőket szednek, mint például az egyre felkapottabb CBD olaj. Az emberi test működését legalább ezer tényező befolyásolja, azonban a túl sok játékidő megnehezíti a jólétet. Éppen ezért érdemes még ma összevonni a helyes táplálkozással és a sportolással.

További bejegyzések

  • Kép: Seedplus Kft.

A talaj tápanyag-utánpótlása lesz a hosszú távú jóllétünk kulcsa

2022. december 8.|

A globális népességnövekedés következtében becslések szerint 2050-re akár 70 százalékkal is növelnünk kell az élelmiszertermelést. Ez azt jelenti, hogy a század első felében több élelmiszert fogunk termelni, mint az emberi civilizáció eddigi történelmében.

Go to Top