A purhab természetre gyakorolt hatásai

2022. november 14.Természet 633 szó3,2 perc olvasási idő
FőoldalA purhab természetre gyakorolt hatásai

A szigetelőrendszerek hozzájárulnak az épületek energiaveszteségének csökkentéséhez, ami energiamegtakarítást és nagyobb energiahatékonyságot eredményez. Ezért a szigetelőanyagok alapvető szerepet kaptak a mérsékelt energiafogyasztásra törekvő épületek, például a passzívházak vagy a közel nulla energiafelhasználású épületek építésében vagy felújításában.

A passzívház például poliuretánnal van szigetelve három különböző alkalmazásban (szórt poliuretán, merev hablemezek és szendvicspanelek), és amellett, hogy nagyon alacsony a kivitelezési költsége, 85%-os megtakarítást ér el más hagyományos házakhoz képest.

Emellett kiváló tartósságának köszönhetően a poliuretán alapú szigetelést valószínűleg nem kell cserélni az épület teljes élettartama alatt, így energiát és erőforrásokat takarít meg. A szállítás terén is megtakarítást jelent, mivel kevésbé nehéz és terjedelmes, mint más szigetelőanyagok.

A purhab hozzájárul a széndioxid-kibocsátáshoz?

A poliuretán előállítása közben tényleg keletkezik széndioxid, azonban ez más szigetelőanyagok vagy bármely más, az építőiparban vagy az áruk gyártásában használt anyag előállítása során is megtörténik. Ahhoz azonban, hogy elemezzük egy termék valódi környezeti hatását, meg kell vizsgálnunk a purhab szigetelés szénlábnyomát annak teljes élettartama alatt. Bizonyos számítások szerint egy 50 éves életciklus alatt a megtakarítás akár 8 100 kWh-t is elérheti négyzetméterenként.

Újrahasznosítható a poliuretán?

A Barcelonesa szerint mind a poliuretán, mind a poliuretánhab újrahasznosítható, sőt, a poliuretánhulladék kémiai újrahasznosítása révén új nyersanyagot nyerhetünk, amelyből ismét poliuretán készül. A hulladékot ledarálják, majd adalékanyagokkal és cellulózzal kezelik. Az eredmény felhasználható a szigetelőlemezekben a fa helyettesítésére, átalakítható poliuretán termékek csomagolóanyagává, hozzáadható habarcsrétegekhez és vakolathoz.

Hasonlóképpen, ez a nyersanyag más ágazatokban és más célokra is újra felhasználható, például homlokzatok, bútorok, ablakkeretek, járművek építéséhez. Másrészt az újrahasznosításra vagy újrafelhasználásra nem alkalmas poliuretánhulladék felhasználható energia kinyerésére és villamos energia előállítására a hulladékégetőkben, mivel jelentős mennyiségű energiát tartalmaz.

Készülhet-e poliuretán más újrahasznosított anyagokból?

Nemcsak hogy meg lehet csinálni, de már meg is tesszük. Egyre több vállalat csatlakozik olyan projektekhez, ahol a tengerből összegyűjtött műanyagokat alakítják át szigetelőanyaggá. Ezek a panelek hőszigetelő funkcióval rendelkeznek, és javítják az épületek energiahatékonyságát, így kétszeresen is hozzájárulnak az ökológiához.

Összességében a poliuretán velünk él anélkül, hogy tudnánk a jelenlétéről. Egyre több mindennapi használati tárgyban alkalmazzák a poliuretánt, köszönhetően a csodálatos tulajdonságainak. Az ágyak, autók, tisztítószerek, sportruházatok, kanapék, hűtőszekrények, a cipők, amelyekben az utcán járunk, és a falakon alkalmazott szigetelők mind poliuretánból készülnek, miközben csak minimálisan károsítják a környezetet.

További bejegyzések

Bemutatjuk a méhész szakmát: Kinek való ez a hivatás?

2023. december 2.|

Ha valaki természetközeli szakmára vágyik akkor a méhészkedés ideális választás lehet számára. Pályaválasztáskor nagyon fontos, hogy valóban olyan szakirányt válasszunk ki, mely foglalkoztat bennünket, ugyanis így a hobbink lesz a munkánk.

Go to Top