A legjobb életkor az idegen nyelv tanulásához

2023. április 22.Edukáció 627 szó3,2 perc olvasási idő
FőoldalA legjobb életkor az idegen nyelv tanulásához

Amikor idegen nyelvek tanulásáról van szó, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a gyerekek a legfogékonyabbak, de ez nem biztos, hogy így is van. Sőt, a felnőttként történő nyelvtanulásnak további előnyei is vannak.

– írja a bbc.com.

Gyerekkorban a gyerekek nem tanulják a nyelvet, hanem elsajátítják és ha figyelembe vesszük, hogy felnőttként milyen küzdelmek árán tanulhatunk meg egy idegen nyelvet, logikusnak tűnik már gyermekkorban elkezdeni. A tények azért ettől árnyaltabbak.

Előnyök és hátrányok

Általánosságban a különböző életszakaszok különböző előnyökkel járnak a nyelvtanulásban. Csecsemőként jobban halljuk a különböző hangokat, a kisgyermekek pedig elképesztő gyorsasággal veszik fel az anyanyelvi akcentust. Felnőttként viszont már tartósabban tudunk figyelni és olyan fontos készségekkel is rendelkezünk, mint az írás és az olvasás.

Ami lehetővé teszi számunkra, hogy folyamatosan bővítsük a szókincsünket, még az anyanyelvünkön is. Ehhez persze számos segédeszközt használhatunk, nézhetünk idegen nyelven filmeket, hallgathatunk zenét, csatlakozhatunk valamilyen tanulócsoporthoz, vagy önállóan is belevághatunk.

Akármelyik utat választjuk is, szükségünk lesz egy szótárra, ami segít az idegen szavak megértésében. Ma már a szótárak is az online térbe költöztek, ahol könnyen, kényelmesen tudjuk őket használni. A több ezer oldalas kiadványok feletti görnyedés és vég nélküli szótárazás már a múlté.

Egyszerűen és gyorsan használhatjuk az online szótárakat és olyan különleges, ritka nyelven is elérhetők, mint a dán vagy a norvég. Sőt, a gyakran használt idegen nyelvek esetében példamondatok is segíthetik az idegen szavak még könnyebb elsajátítását.

Az életkoron túl számos más tényező is befolyásolhatja, hogy hány nyelvet beszélünk, ilyen például a társadalmi helyzet. A kisgyermekeknél nincs meg a kellő kognitív kontroll, a felnőttek sokkal jobbak a figyelemben és a memóriában. Egy hosszú távú vizsgálatban úgy találták, hogy a későn kezdők gyorsabban sajátították el a nyelvet, mint a fiatalabbak.

Egy izraeli kutatók által végzett tanulmányban pedig azt találták, hogy a felnőttek jobban meg tudtak ragadni egy mesterséges nyelvi szabályt és azt új szavakra alkalmazni. 8 éveseket, 12 éveseket és fiatal felnőtteket vizsgáltak és arra jutottak, hogy a felnőttek teljesítettek a legjobban.

Az idősebb résztvevők előnye volt az, hogy az érettségükkel együtt jártak bizonyos készségek, például a fejlettebb problémamegoldó stratégiák és a nagyobb nyelvi tapasztalat. A kisebb gyermekek pedig az implicit tanulásban jeleskednek, hallgatják az anyanyelvi beszélőket és utánozzák őket.

Mindannyian természetesen kezdjük a nyelvtanulást, már a csecsemők is a saját anyanyelvükön gügyögnek. Csecsemőként az agy elkezd specializálódni és a leggyakrabban hallott hangokra hangolódik. Még az újszülöttek is akcentussal sírnak, utánozva az anyaméhben hallott beszédet. Ez a specializálódás pedig azt is jelenti, hogy levetjük azokat a készségeket, melyekre nincs szükségünk.

További bejegyzések

A legjobb életkor az idegen nyelv tanulásához

2023. április 22.|

Amikor idegen nyelvek tanulásáról van szó, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a gyerekek a legfogékonyabbak, de ez nem biztos, hogy így is van. Sőt, a felnőttként történő nyelvtanulásnak további előnyei is vannak.

Weboldalak mezőgazdasági vállalkozásoknak

2023. április 19.|

Napjainkban, amikor a digitális technológia és az internet az életünk és munkánk szinte teljes egészében jelen van, még mindig sok olyan mezőgazdasági vállalkozás van, aminek nincs saját honlapja.

Go to Top