A készházak az előnyök sorát kínálják

2023. március 21.Edukáció 676 szó3,4 perc olvasási idő
FőoldalA készházak az előnyök sorát kínálják

Hazánkban ugyan még csak pár évtizede van jelen a készház, gyorsház, de még mindig nem sokan ismerik ezt a gyors és költséghatékony építkezési megoldást. Más országokban viszont már nagy hagyományai vannak, akár százéves épületeket is láthatunk külföldön, melyek ezzel a könnyűszerkezetes technikával készülnek.

Házat gyorsan

A készházak egyik nagy előnye, hogy gyorsan felépülnek, ezért is hívják sokan gyorsháznak ezt az építkezési módot. A tervezés általában két-három hónapot vesz igénybe, a gyártás pedig nagyon gyorsan megy. Az alapozás és a szerkezet felépítése után a válaszfalak és az oldalfalak már készen érkeznek a helyszínre.

A ház elemeinek a gyártása pedig szintén gyors, hisz több munkafolyamat párhuzamosan is végezhető. Ráadásul mindez környezetbarát módon, a hulladékok minimalizálásával. A kivitelezés a 60-90 napos tervezési időszakot követően 90-120 nap. Ez  igen rövid időnek számít egy ház felépítésében, ez köszönhető egyrészt a már említett párhuzamosan végezhető munkafolyamatoknak és az előregyártásnak is.

Aminek szintén nagy előnye a méretpontosság és a minőség. Az optimális anyagfelhasználás révén kevesebb lesz a hulladék is, így a könnyűszerkezetes ház építése anyagtakarékos megoldás is egyben.

Kritikaként fogalmazódhat meg a készházakkal kapcsolatban, hogy rosszabb a szigetelésük, ez azonban a mai modern technológiai megoldások mellett koránt sincs így. Hang- és hőszigetelésben is kiválóak a készházak, ami lehetővé teszi, hogy csökkenjenek a fűtési és hűtési költségeink, ezt pedig mindenképp figyelembe kell venni, különösen a mai energiaárak mellett.

A készházak hőszigetelő képessége akár jobb is lehet, mint a hagyományos téglaépületeké. A fűtési költségeket akár 30-50 százalékkal is csökkenthetjük, így pedig nemcsak a pénztárcánkban marad több, de kevesebb lesz a széndioxid-kibocsátás is, így a környezetért is nagyon sokat tettünk.

A hagyományos megoldások kedvelői úgy vélhetik, hogy a tégla stabilabb, azonban a helyes megfogalmazás ebben az esetben inkább az, hogy a tégla nehezebb. A könnyűszerkezetes házak igen stabilak és földrengésállók, tehát egy ilyen épületben biztonságban lehetünk. A földrengésállóságot a csuklós kapcsolatokkal kialakított oszlop-gerenda rendszer és a rugalmas vázszerkezet garantálja.

Akkor is biztonságban lehetünk, ha tűz üt ki. Ezek az anyagok ugyanis nem tűzveszélyesek, nem éghetők. A kis tüzekkel szemben, mint amilyen egy konyhatűz vagy karácsonyfatűz, a gipszrost borítás megvédi a tartószerkezetet, hisz akár 40 perc tűzgátlást biztosít. A vázszerkezetben lévő ásványi anyagú kitöltő anyagok pedig nem éghetők, a tűz hatására sem olvadnak meg.

Aki tehát új otthona megépítését tervezi, mindenképp érdemes számításba venni ezt a lehetőséget is, aminek révén modern, letisztult otthona lehet, kedvező áron és magas műszaki tartalommal. Ráadásul mindezt kényelmesen és gyorsan. Ezért is nő hazánkban is a készházak népszerűsége, hisz költséghatékony megoldást kínálnak, és lehetőségek széles tárházát.

További bejegyzések

A legjobb életkor az idegen nyelv tanulásához

2023. április 22.|

Amikor idegen nyelvek tanulásáról van szó, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a gyerekek a legfogékonyabbak, de ez nem biztos, hogy így is van. Sőt, a felnőttként történő nyelvtanulásnak további előnyei is vannak.

Weboldalak mezőgazdasági vállalkozásoknak

2023. április 19.|

Napjainkban, amikor a digitális technológia és az internet az életünk és munkánk szinte teljes egészében jelen van, még mindig sok olyan mezőgazdasági vállalkozás van, aminek nincs saját honlapja.

Go to Top