A hőszivattyú természetre gyakorolt kedvező hatásai

2022. november 14.Természet 1080 szó5,5 perc olvasási idő
FőoldalA hőszivattyú természetre gyakorolt kedvező hatásai

A Föld olyan éghajlatváltozáson megy keresztül, amely a megnövekedett légszennyezés és az emelkedő hőmérséklet miatt egyre visszafordíthatatlanabb hatásokkal jár. Ezenkívül emberek ezrei tüntettek a világ különböző részein, különböző időpontokban, hogy megállítsák ezt az általunk okozott problémát.

Egyre többen próbálják felszólítani a hatóságokat, hogy gyorsan cselekedjenek a bolygó legnagyobb kihívásával szemben.

Csak a példa kedvéért Kuvaitban több mint 4,3 millió ember válhat hajléktalanná a globális felmelegedés következtében a megemelkedő hőmérséklet miatt. A Közel-Kelet sokkal gyorsabban melegszik, mint a világ többi része, és a globális felmelegedés Kuvaitban egyértelmű példája annak, hogy országok válhatnak teljesen lakhatatlanná. 2022-ben a hőmérséklet elérte az 53,2 Celsius-fokot, így Kuvait a világ egyik legmelegebb régiója. Nemcsak a tengeri fajok pusztulnak, az országot intenzív elsivatagosodás fenyegeti, ami még nehezebbé teszi a globális felmelegedés okozta magas hőmérséklet túlélését.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a fővárosban a hőség okozta halálesetek 67 százaléka a globális felmelegedéssel és az éghajlatváltozással függ össze. Ennek ellenére az ország továbbra is jelentős olajtermelő és -exportőr.

Ez csak egy példa, hogy még jobban értsük, hogy mennyire fontos a környezetbarát megoldások felkutatása és alkalmazása. Miközben az olajtermelés egyre több kérdést hagy maga után, addig olyan lehetőségeink is vannak, mint például a hőszivattyú beszerzése.

Miért válasszuk a hőszivattyút, ha a Földről van szó?

A hőszivattyú egy megbízható és környezetbarát rendszer, amelynek működése a termodinamikán alapul, és amely magas szintű komfortot biztosít az otthonunkban. Igen, a hőszivattyú egy rendkívül energiatakarékos és minőségi rendszer, ami a jelenlegi fűtési ágazatot nézve biztos befutónak bizonyul. A legfrissebb adatok szerint e fűtési rendszer telepítése 2017-ben a lakossági szektorban mintegy 17,26%-kal nőtt, és évről évre jobb adatokat kapunk.

De ha figyelembe vesszük az új európai építési szabályokat, ahol a cél a szinte nulla fogyasztású és hatékony rendszerekkel rendelkező épületek építése, akkor elmondhatjuk, hogy a hőszivattyú komoly jelölt a fűtési piacon.

Mi az a hőszivattyú és hogyan működik?

A hőszivattyú olyan rendszer, amelynek működése a termodinamikán alapul. A hőszivattyú fő feladata, hogy a feldolgozott energiát hő formájában valamilyen környezetből, legyen az talaj, levegő vagy víz, egy másik helyre szállítsa. Ez a folyamat pedig egy hűtőközeg állapotváltozása révén jön létre a környezeti hőmérséklet és egy kompresszor segítségével.

Ha úgy döntünk, hogy hőszivattyút telepítünk, akkor az egyik legfontosabb dolog, amit kínál, hogy képes teljesen külső forrásokból ingyenesen energiát nyerni. Ennek a tulajdonságának köszönhetően ez a rendszer megsokszorozza a kompresszor hajtásának elektromos teljesítményét, és rendkívül hatékonyan szállítja a hasznos hőt.

Milyen alkalmazási lehetőségeket kínál a hőszivattyú?

A hőszivattyút többféle helyzetben használhatjuk:

  • Légkondicionálás fűtésen és hűtésen keresztül
  • Melegvíz előállítása
  • Fedett medence fűtése
  • Speciális ipari folyamatok

Milyen típusú hőszivattyús rendszerek léteznek?

A hőszivattyúkat három különböző típusba sorolják attól függően, hogy honnan nyerik a működésükhöz szükséges energiát:

Levegős hőszivattyúk: Ez a típusú hőszivattyú a levegőben lévő energiát használja fel működéséhez. Ezek lehetnek levegő-levegő vagy víz-levegő rendszerűek, és úgy vannak kialakítva, hogy a végfelhasználó igényeitől vagy a telepítés helyétől függően hideg vagy meleg levegőt termeljenek. Ez a legelterjedtebb típusú rendszer háztartási használatra.

Geotermikus hőszivattyú: Ez a fajta rendszer a talajban található energiából nyeri a hőt, és azt juttatja a lakások belsejébe.

Víz alapú hőszivattyúk: Értelemszerűen a fő energiaforrásuk a víz. Ezek a víz-levegő és víz-víz rendszerekből álló hőszivattyúk, amelyek a helyiségeket a hőszivattyú által a folyamat során előállított meleg vízzel vagy hideg vízzel fűtik. A vizet csöveken keresztül osztják szét az épületben, akár fűtés, akár hűtés céljából. Az elosztás csőrendszerrel történik, amely ventilátorokhoz, radiátorokhoz és padlófűtéshez csatlakozik.

A hőszivattyú otthoni telepítésének előnyei

Sokoldalúság: Különböző környezetekhez (lakások, családi házak, régi házak, épületek, sportközpontok, szállodák, tornatermek stb.) igazíthatók.

Nagy hatékonyság: Kevesebb energiát (kWh) fogyaszt, mint a hagyományos fűtési rendszerek, és ez hatással van a havi számlára.

Környezetbarát: Nem bocsátanak ki hulladékot, szén-dioxidot vagy más szennyező anyagot a légkörbe. Valójában ez a pont az egyik legfontosabb, mivel szinte egyáltalán nem gyakorol negatív hatást a környezetre.

Nagyon biztonságos rendszer: Nincs égés, így nincs füst vagy hulladék.

Alacsony karbantartási igény: Nem termelnek CO2-t, így a rendszer nagyon tisztán és hatékonyan működik.

Könnyen telepíthető: Jobb és sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos fűtési rendszer.

További bejegyzések

  • Kép: Seedplus Kft.

A talaj tápanyag-utánpótlása lesz a hosszú távú jóllétünk kulcsa

2022. december 8.|

A globális népességnövekedés következtében becslések szerint 2050-re akár 70 százalékkal is növelnünk kell az élelmiszertermelést. Ez azt jelenti, hogy a század első felében több élelmiszert fogunk termelni, mint az emberi civilizáció eddigi történelmében.

Go to Top