
A fogászat és a mezőgazdaság kapcsolata – Így befolyásolja a táplálkozásunk a fogaink állapotát
Sokszor hallhattuk már azt, hogy a táplálkozásunk nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy a fogaink és a szájüregünk ép és egészséges maradjon. Természetesen a szájápolási rutinunk is egy lényeges dolog, de sokan csak a fogápolási szokásaikra koncentrálnak, és bele se gondolnak abba, hogy fogaik állapotát az is befolyásolja, hogy mit, és hogyan fogyasztanak el nap mint nap.
Pedig az, amit elfogyasztunk közvetlenül tudja befolyásolni a fogaink és a szájüregünk állapotát, a mezőgazdaság által termelt élelmiszerek pedig egyrészt az általános egészségünkre vannak hatással, másrészt fontos szerepet játszanak a fogászati problémák kezelésében, illetve megelőzésében is.
Ezúttal utána járunk annak, hogy hogyan kapcsolódik a mezőgazdaság a fogászathoz, illetve bemutatjuk azt is, hogy milyen ételekkel tudjuk fogaink egészségét támogatni.
Milyen ételeket fogyasszunk, ha szép fogakat szeretnénk?
A mezőgazdaság képes biztosítani azokat az alapvető élelmiszereket, melyek tápanyagban gazdagok, és melyek hozzájárulnak a fogaink védelméhez. A természetes alapanyagok, mint a teljes kiőrlésű gabonák, a friss zöldségek és gyümölcsök, illetve a tejtermékek fogyasztása számos előnnyel bírnak.
A gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása több szempontból is fontos, hiszen egészségesek, vitaminban gazdagok, de sokan a zöldségeket és a gyümölcsöket egy amolyan természetes „fogkefeként” is szokták emlegetni, hiszen segítik a lerakódott lepedéket eltávolítani, serkentik a nyáltermelést, illetve némelyik zöldség és gyümölcs meg is védheti fogunkat a savas közeg ellen.
A különböző tejtermékek, például a tej, a joghurt és a sajt kalciumban gazdag élelmiszereknek számítanak, a kalcium pedig elengedhetetlen a fogunkon megtalálható zománcréteg megerősítéséhez. Emellett azok a természetes vízforrások, melyeket a gazdák öntözésre használhatnak, képesek növelni a termények fluoridtartalmát, mely ugyancsak hozzájárul fogaink egészségéhez.
A helyes táplálkozás alapelvei
Fogaink épségének és egészségének megőrzése miatt fontos előnyben részesíteni azokat az élelmiszereket, melyek segítik megelőzni a fogszuvasodást, támogatják a fogzománcot, és akár csökkenthetik a savasodást is. Szervezetünk és fogaink egészsége érdekében az a jó, ha rendszeresen fogyasztunk tejtermékeket.
A magas kalcium- és foszfáttartalmuk egyrészről semlegesítik a száj pH-értékét, másrészt erősíti a fogakat is. A magvak és a diófélék biztosítani tudják szervezetünk számára a fontos ásványi anyagokat, a friss zöldségek és gyümölcsök pedig egy természetes tisztítóhatással rendelkeznek, és serkentik a nyáltermelést is. Fogaink egészsége érdekében jó, ha sok almát, répát és zellert fogyasztunk.
Vannak olyan élelmiszerek, melyeket érdemes inkább elkerülni, ha sokáig szép, ép, és egészséges fogakat szeretnénk. Kerüljük el a cukros ételeket és italokat, de a szénsavas italok sem tesznek jót a fogainkkal, hiszen a sav roncsolja a fogzománcot, így ha túl sok szénsavas italt fogyasztunk, fogaink egy idő után érzékenyek és sérülékenyek lehetnek.
Ha az egészséges életmód fontos számunkra, akkor a cukros ételek és italok mellett érdemes száműzni a fehér lisztből készült termékeket is az étrendünkből, hiszen ezek lebomlás során cukrot szabadítanak fel, melyek a káros baktériumok számára tökéletes táplálékforrás lesz.
További bejegyzések
Tested is a természet része – így segít a természetes fájdalomkezelés
Sokan hajlamosak vagyunk úgy gondolni a testünkre, mintha az egy különálló gépezet lenne, amit időnként szerelőhöz (vagyis orvoshoz) viszünk, ha „elromlik”. Pedig az emberi test nem gép, hanem élő, érző, alkalmazkodó rendszer, amely a természet
A természet rendje a kertben – így segít a térkő és a magaságyás a biokert kialakításában
A biokertészkedés napjaink egyik leginspirálóbb kertművelési irányzata: nemcsak egészséges zöldségeket és fűszernövényeket biztosít, de a természet ritmusát is közelebb hozza a mindennapjainkhoz. A természetközeli szemlélet ugyanakkor nem zárja ki a modern megoldásokat, sőt, a jól
Ülőmunka, tanulás, stressz: hogyan segíthet a relaxáció a szellemi teljesítményben?
Az információs társadalomban a fizikai fáradtság helyett egyre inkább a mentális kimerültség válik az első számú kihívássá. A folyamatos koncentráció, a képernyő előtt töltött órák, az iskolai vagy munkahelyi teljesítménykényszer mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az